Istorijat škole
 

Škola je osnovana kao Srednja medicinska skola 1958. godine. Počela je sa radom 10.10.1958. godine upisom 60 učenika u dva odeljenja prvog razreda, i to 55 učenica i pet učenika. Punih pet godina škola nije imala svoje prostorije, već su odeljenja bila razmeštene po zemunskim i beogradskim zdravstvenim ustanovama. Uslovi za rad su bili vrlo teški, ali je potreba za ovakovom školom bila velika, te su nastavnici, učenici i stručni saradnici savladavali teškoće svojim entuzijazmom. Posle šest godina rada ova škola je imala devetnaest odeljenja i tada dobija deo školskog prostora Osnovne škole '' Nada Dimić'' u Zemunu, gde se i danas nalazi.

Školske 1968/69. godine, škola već ima šest kabineta, biblioteku sa preko 3000 knjiga, fiskulturnu salu, salu za projekcije, salu za konferencije i priredbe, igralište. Oformljeni su kabineti: za negu bolesnika, za pedijatriju, za anatomiju sa fiziologijom, za mikrobiologiju, za biohemiju i za zdravstveno prosvećivanje. Praktična nastava se izvodila u Gradskoj bolnici u Zemunu i Gradskoj bolnici u Beogradu. U prvoj deceniji rada, škola se razvila od dva odeljenja do dvadeset i dva, odnosno trideset dva, računajući i odeljenja Večernje škole, organizovala je mnoge izlete i ekskurzije po zemlji i inostranstvu (1964. godine učenici četvrtog razreda idu na ekskurziju u Italiju), učestvovala je u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, imala je brojne sekcije, mnogi predavači su posećivali i organizovali seminare sa temama vezanim za medicinsku struku i seminare i predavanja iz oblasti pedagogije i didaktike.

Cilj predavača ove škole uvek je bio da se postignu što bolji rezultati u osposobljavanju učenika za samostalan rad, u saladavanju gradiva i usvajanju stručnih znanja Na testiranju koje je organizovao Prosvetno-pedagoski zavod 1971. godine u medicinskim školama Beograda, naša škola je u tri od četiri oblasti bila najuspešnija.

Do 1972. godine škola obrazuje medicinske sestre - tehničare i bolničare, a od ove godine obrazuje i kozmetičke tehničare. Medicinska škola iz Zemuna je prva, i sve do devedesetih godina jedina škola u Srbiji koja obrazuje kozmetičke tehničare. Gosti Akademije povodom otvaranja kozmetičkog smera bili su i umetnici: Breda Kalef, operska pevacica i glumci Gojko Šantić i Svetlana Bojković, što govori o važnosti ovog događaja. Otvaranju ovog odseka prisustvovoali su potpredsednik Skupštine grada Beograda, načelnik Sekretarijata za obrazovanje i kulturu, direktor Prosvetno-pedagoškog zavoda, prosvetni savetnik Republičkog zavoda za stručno usavršavanje i mnogi drugi, što znači da je ovo bio značajan događaj i za Beograd i za Republiku Srbiju.